Снимка БулфотоСпоред последните актуални данни средната брутна годишна заплата в област

...
Снимка БулфотоСпоред последните актуални данни средната брутна годишна заплата в област
Коментари Харесай

Средната брутна годишна работна заплата във Варненска област е по-ниска от средната за страната

Снимка Булфото

Според последните актуални данни междинната брутна годишна заплата в област Варна е по-ниската от междинната за цялата страна.

Обобщените резултати от годишния доклад по труда за 2019 година на стопанските субекти от финансовия и нефинансовия бранш в област Варна демонстрират, че средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е 153 399, което съставлява 6.6% от общия брой на наетите в страната.

В съпоставяне с 2018 година броят на наетите понижава с 653 души или с 0.4%. Намаление се следи в 10 от общо 19 стопански действия, като най-голямо е в „ Транспорт, депозиране и пощи “ (6.9%), „ Добивна индустрия “ (6.2%) и „ Операции с недвижими парцели “ (4.1%). Това оповестяват от Териториалното статистическо бюро - Североизток.

Увеличение на наетите лица е записано в девет стопански действия - най-значително в „ Административни и спомагателни действия “ (5.7%) и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ (5.1%).

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Преработваща индустрия “ - надлежно 18.7 и 12.8%.

По брой наети лица по трудово и служебно правно отношение област Варна заема трето място измежду 28-те области в страната. Най-голям е броят на наетите в областите София (столица) - 768.5 хиляди и Пловдив - 222.2 хиляди, а минимален в област Видин - 15.7 хиляди.

Средната брутна годишна работна заплата в област Варна за 2019 година е 14 282 лева при 15 209 лв. приблизително за страната, написа chernomore.bg.

В съпоставяне с 2018 година междинната работна заплата в област Варна нараства с 9.8%, в публичния бранш - с 11.8%, а в частния бранш - с 9.1%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо нарастване са „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 15.6%, „ Култура, спорт и развлечения “ - с 15.4% и „ Други действия “ - с 14.5%.

Икономическите действия с най-високо средногодишно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през 2019 година са:

 „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ -
25 735 лева;
 „ Финансови и застрахователни действия “ - 22 810 лв.
 „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни
горива “ - 20 178 лв..

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия:

 „ Други действия “ - 9 277 лева;
 „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 11 068 лева;
 „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 11 169 лв..

По размер на междинната работна заплата за 2019 година област Варна е на трето място по отношение на другите области в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 21 040 лева и София - 14 586 лева, а най-ниско в област Благоевград - 9 810 лв..

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР